Jönköping


Jönköping har i alla tider varit en ort med mycket handel. Här fanns redan på 1100-talet en handelsplats och här såldes jordbrukets produkter. På dessa livliga marknader såldes boskap och spannmål. Idag är Jönköping fortfarande en stad med ett starkt näringsliv. Här finns många mycket stora industrier representerade. Här har SAAB och Huskvarna stora anläggningar. Här finns också Telia och Ikea. En annan stor industri är de många utställningar som ordnas av Elmia. Här förevisas mängder av nyheter inom jordbrukets teknik och maskiner och många människor besöker Elmia.

En stor industri under 1800-talet och början av 1900-talet var tändstickstillverkningen. Två bröder startade verksamheten i en liten lägenhet i Jönköping och detta kom senare att bli en stor industri. Idag heter företaget Swedish Match och verksamheten är nedlagd i Jönköping.

Stora turistmagneter är Visingsö och Gränna. Gränna känner de flesta människor i Sverige till eftersom staden starkt förknippas med polkagrisar. Vad man kanske inte alltid tänker på är att Gränna är en helt underbar liten stad att besöka. Husen är små och pittoreska och gatorna smala. Gränna är verkligen urtypen för hur en liten svensk by skall se ut. Hit kan man gärna göra en liten utflykt när man besöker Jönköping. Från Gränna avgår också den färja som tar turisterna med ut till Visingsö. Denna ö är den största ön i Vättern och den har en historia av att vara kungars säte. På Visingsö finns många gamla ruiner som påminner om den stora tiden. På Visingsö finns också en mycket speciell byggnad. Här står nämligen Olle Krantz utställningsgård Tempelhuset. Byggnaden är mycket vacker och i stort sett en kopia av Pallas Athenas tempel Parthenon som finns på den höga Akropolis-klippan i Aten. I detta tempelhus finner man mycket av den konst Visingsös store son, Olle Krantz, skapade. Ön är fantastisk att besöka och här kan man cykla eller vandra och se mängder av sevärdheter. Ön är ett stort turistmål, men det är inte trångt och mycket folk. Ön är så pass stor att man lätt kan finna lugn och ro här.

En man som särskilt förknippas med Jönköping och Småland är konstnären John Bauer. Denne fantastiske konstnär kommer för alltid att höra ihop med de underbara bilder av troll, tomtar och prinsessor han ritade för bokserien Bland Tomtar och Troll. I Jönköping kan man följa en vandringsled som kallas John Bauer-leden. Här vandrar man omkring i den småländska skogen och kan nästan vänta sig att se Johan Bauers tomtar titta fram bakom stenar och träd. Johan Bauer och hans familj förolyckades mycket olyckligt då deras båt kantrade. John var då endast 36 år gammal.

Copyright © AM Sökmotorkonsult, Kontakt